Sonkás "cicege" (fokhagymás) tejföllel
sponsored links
Ma a krumpli volt a fõ alapanyag, ami rendelkezésre állt az ebédkészítéshez, így valami krumplis recepten gondolkodtam. Eszembe jutott Illéskrisz cicegéje fokhagymás tejföllel. Na, gondoltam, itt az ideje a kipróbálásnak. Többször átolvastam a receptet, aztán elmentem fõzni. Megpucoltam 8 közepesnél nagyobb krumplit, megmostam, és megmértem, majdnem 1,5 kg volt a tisztított krumpli súlya (egészen pontosan 1,48 kg), amit nagy lyukú reszelõn gyorsan lereszeltem. Illéskrisz 1 kg reszelt krumplihoz 22 dkg lisztet írt, én a másfélszeres mennyiséghez másfélszeres súlyú lisztet adtam, vagyis 33 dkg-ot. 2 dl tejföl szerepelt még a receptben, én 20 dkg-ot tettem a krumplihoz és liszthez, és még 2 egész tojást az elvileg még hiányzó 10 dkg tejföl helyett. Az 5 dkg füstölt szalonna helyett 20 dkg vékony csíkokra szeletelt sonkát tettem bele, meg 2 fehér kanál sót, de a vöröshagymát és õrölt borsot kifelejtettem. (Úgy látszik mégiscsak öregszem. De most újra átolvastam a receptet és az elkészítés leírásánál ...